Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Πρόσκληση προς συγγραφείς να συμμετέχουν στην ανθολογία δοκιμίων επιστημονικής φαντασίας «Μέλλον υπό εξαφάνιση»

Πρόσκληση προς συγγραφείς να συμμετέχουν
στην ανθολογία δοκιμίων επιστημονικής φαντασίας

«Μέλλον υπό εξαφάνιση»
Με υπότιτλο
«Επιστημονική φαντασία: Η άλλη όψη της πραγματικότητας»




Σας αρέσει η επιστημονική φαντασία; Ονειρεύεστε το μακρινό διάστημα, απάτητους πλανήτες, μαγευτικούς ήλιους, αχανείς Γαλαξίες στην άκρη του Σύμπαντος;
Καθώς μεγαλώσατε ονειρευόσασταν ένα καλύτερο μέλλον, ελπίζατε ότι αυτά που διαβάζατε θα γίνονταν πραγματικότητα μια ημέρα;
Ονειρεύεστε ακόμα παράξενους και πολύμορφους πολιτισμούς σε αέρινους πλανήτες και τεράστιους διαστημικούς σταθμούς;
Ελάτε τότε μαζί μας να δείξουμε το πώς επηρεάζει η επιστημονική φαντασία σήμερα τον πολιτισμό μας, που άφησε τα ίχνη της, που τον βοήθησε, που έδειξε τον δρόμο.
Υπάρχει η πραγματικότητα των δομών του συστήματος και υπάρχει και η πραγματικότητα της επιστημονικής φαντασίας που οδηγεί τον άνθρωπο να περάσει τα όρια του. Που οδηγεί την ανθρωπότητα στον δρόμο που ονειρεύτηκε ο Arthur Clark, στους Θόλους του Άρη και ακόμα πιο πέρα, από έναν πολιτισμό που θα έχει ξεπεράσει επιτέλους τις παιδικές του ασθένειες. 
Υπάρχει αυτό το μέλλον; 





Τι ζητάμε σαν δοκίμιο επιστημονικής φαντασίας;

Αναφέρουμε επιγραμματικά κάποια από τα θέματα που πιστεύουμε ότι μπορούν να αναφέρονται στα δοκίμια, περισσότερο σαν ένα είδος οδηγού, και όχι απαραίτητα δεσμευτικά. 

Επιστήμη ή φαντασία;
Η τέχνη στην επιστημονική φαντασία.
Βιβλία επιστημονικής φαντασίας και τι επηρέασαν.
Η επιστημονική φαντασία σαν σύγχρονη μυθολογία.
Ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τι επηρέασαν. 
Η επιστημονική φαντασία σαν κουλτούρα.
Η επιστημονική φαντασία σαν η νέα ανθρώπινη εξέλιξη.
Ποίηση επιστημονικής φαντασίας και τι επηρέασε.
Οι πόλεμοι του μέλλοντος.
Αποικισμός και ορυχεία στο διάστημα;




Σκοπός της ανθολογίας Δοκιμίων «Μέλλον υπό εξαφάνιση»

Οι Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, από το 2005 που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα, έχουν εκδώσει μια σειρά από ανθολογίες Ελληνικού φανταστικού διηγήματος και Ελληνικής ποίησης του φανταστικού, παράλληλα με την δημιουργία πολλών παράλληλων εξειδικευμένων θεματικά σειρών βιβλίων, καθώς ένας από τους βασικούς λόγους δημιουργίας και ύπαρξης του εκδοτικού ήταν και είναι η προώθηση της Ελληνικής λογοτεχνίας του φανταστικού και των Ελλήνων συγγραφέων του φανταστικού. 
Το 2012 κάναμε το μεγάλο βήμα και αρχίσαμε την διοργάνωση των Βραβείων Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven, κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα. Βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο και ελπίζοντας κάποια στιγμή να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε και τα δοκίμια τα Βραβεία αποφασίσαμε να εκδώσουμε την πρώτη ανθολογία δοκιμίων Επιστημονικής Φαντασίας στην Ελλάδα. 
Πιστεύουμε ότι έφτασε η στιγμή η επιστημονική φαντασία να πάει ένα βήμα πιο πέρα στην Ελλάδα και να αποχτήσει ιδεολογικό (δεν εννοούμε από την πολιτική έννοια) και φιλοσοφικό υπόβαθρο και ότι υπάρχουν οι άνθρωποι που μπορούν να είναι το πρώτο think tank για την επιστημονική φαντασία στην Ελλάδα. 
Όλα τα κείμενα για την ανθολογία θα επιλεγούν ανάμεσα από τις συμμετοχές που θα μας σταλούν.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει κάνει τα πράγματα δυστυχώς πολύ δύσκολα στον χώρο του βιβλίου και ακόμα πιο δύσκολα για τον χώρο του φανταστικού και ειδικότερα για μια προσπάθεια έκδοσης μιας ανθολογίας δοκιμίων επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα, κάτι μοναδικό και πρωτοποριακό για την χώρα μας. Για αυτό εμείς ζητάμε από τους συγγραφείς την κατανόηση τους και μόνο μια συμμετοχή των 20 ευρώ ο καθένας, [η συμμετοχή ισχύει για όσους εκδοθούν στην ανθολογία] που θα μας επιτρέψει να καλύψουμε ένα μέρος των εξόδων του βιβλίου.
Πιστεύουμε ότι όσοι ασχολούνται με τον χώρο καταλαβαίνουν τις φοβερές δυσκολίες αυτής της προσπάθειας. 
Με την συμμετοχή του αυτή ο συγγραφέας θα αποκτά το δικαίωμα να δημοσιεύσει στην ανθολογία ένα μέχρι τρία δοκίμια του μέχρι 2500 λέξεις το ένα. Και σαν ηθική ανταμοιβή όσοι θα επιλεγούν να συμμετέχουν στην ανθολογία θα πάρουν δώρο 4 τεύχη του περιοδικού Συμπαντικές Διαδρομές, αξίας 22 ευρώ και τα 4 τεύχη. 
Παρόλο που θα υπάρχει συμμετοχή, επειδή θέλουμε να εκδώσουμε μια ποιοτική ανθολογία, θα υπάρχει στάδιο προ-επιλογής. Θα γίνει δημόσιο κάλεσμα με γνωστοποίηση των όρων για να στείλουν οι συγγραφείς την συμμετοχή τους. Μόνο όσοι από αυτούς επιλεγούν, θα πληρώσουν την συμμετοχή των 20 (είκοσι) ευρώ.




Αυτά που θα θέλαμε να μας στείλετε: 

Ένα μέχρι και τρία δοκίμια, 2500 λέξεις το ένα. Εμείς θα επιλέξουμε ένα μέχρι και τρία από αυτά. 
Τα δοκίμια αυτά να μην τα έχετε εκδώσει ή δημοσιεύσει κάπου αλλού, σε έντυπο ή στο ίντερνετ. 
Μαζί με τα δοκίμια σας να μας στείλετε και την φόρμα που ακολουθεί, συμπληρωμένη. Για να γνωριστούμε. 
Να μας τα στείλετε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2013, στο e_mail: universepaths@yahoo.com, αφού βέβαια θα έχετε διαβάσει προσεκτικά τους όρους συμμετοχής. 
• Τα δοκίμια θα πρέπει να ανήκουν αποκλειστικά στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας όπως ορίστηκε πιο πάνω.
• Μην μας στέλνετε τα κείμενα σε .pdf. Στείλτε τα ή σε .doc αρχείο του Word ή σε .docx και .odp του Open Office. 


Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή ανάγκη για διευκρίνιση θα χαρούμε να σας απαντήσουμε στο e_mail: universepaths@yahoo.com.


Φόρμα για αποστολή μαζί με τα δοκίμια:
Ονοματεπώνυμο:
Τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό και σταθερό):
E_mail επικοινωνίας:
[Η φόρμα με τα στοιχεία να υπάρχει και στο email και μέσα στο αρχείο με τα δοκίμια].




Όροι συμμετοχής:
Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να μεταβάλουν τις ημερομηνίες.
Η συμμετοχή στο στάδιο της προ-επιλογής είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους. 
Οποιαδήποτε συμμετοχή δεν είναι σύμφωνη με όλους ανεξαιρέτως τους όρους συμμετοχής θα αποκλείεται από το διαγωνισμό με την έγκαιρη, όμως, ειδοποίηση του διαγωνιζόμενου με e-mail.
Με την αποστολή του δοκιμίου του ο διαγωνιζόμενος αποδέχεται ότι το έργο του θα τεθεί υπό αξιολόγηση. Εκχωρεί στις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το αποκλειστικό δικαίωμα για δημοσίευση του δοκιμίου του σε βιβλίο (εφόσον επιλεγεί). Οι διαγωνιζόμενοι αποδέχονται ότι το μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου που θα εκδοθεί και αντιστοιχεί στο ποσοστό των δικαιωμάτων του συγγραφέα, θα παραχωρηθεί στις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές με στόχο την προώθηση της επιστημονικής φαντασίας. Οι συγγραφείς αποδέχονται πως δεν θα λάβουν κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα από την πώληση του βιβλίου ή υλικό αντάλλαγμα (δωρεάν αντίτυπα του βιβλίου). 
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει και συνεπάγεται την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή του συνόλου των παραπάνω όρων.
• Όσοι επιλεγούν θα πληρώσουν συμμετοχή 20 (είκοσι) ευρώ και θα αποκτήσουν το δικαίωμα να δημοσιεύσουν ένα μέχρι τρία δοκίμια μέχρι 2500 λέξεις το ένα στην ανθολογία. (Προς αποφυγήν παρανοήσεων, η τιμή συμμετοχής δεν αλλάζει σε περίπτωση που το δοκίμιο είναι μικρότερο ).
• Σαν ηθική ανταμοιβή όσοι θα επιλεγούν να συμμετέχουν στην ανθολογία θα πάρουν δώρο 4 τεύχη του περιοδικού Συμπαντικές Διαδρομές, αξίας 22 ευρώ και τα 4 τεύχη. (Τα περιοδικά δεν θα αποσταλούν ταχυδρομικά. Θα μοιραστούν στους συγγραφείς στις δημόσιες παρουσιάσεις της ανθολογίας).



Βασικοί τρόποι προώθησης της ανθολογίας:

- Θα γίνει εκτεταμένη παρουσίαση της ανθολογίας και των συγγραφέων που θα πάρουν μέρος, σε συνεχόμενα τεύχη του περιοδικού μας, Συμπαντικές Διαδρομές. Θα γίνει προσπάθεια να παρουσιάσουμε μικρές συνεντεύξεις αν γίνεται και από όλους τους συγγραφείς που θα συμμετέχουν.
- Θα γίνουν ανοιχτές παρουσιάσεις στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, σε βιβλιοπωλεία και μπαράκια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Γιάννενα, Τρίκαλα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και σε άλλες).

Οι Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και το περιοδικό Συμπαντικές Διαδρομές δημιουργήθηκαν πριν από 8 χρόνια. Όπως δηλώσαμε και τότε, στην πρώτη ανακοίνωση μας, είμαστε και οι ίδιοι συγγραφείς και αυτή την προσπάθεια την ξεκινάμε πρώτα από όλα για τους ίδιους τους Έλληνες συγγραφείς του φανταστικού, καθώς αναγνωρίζουμε την δυσκολία που έχουν για να βρουν τρόπο έκδοσης.
Και σε αυτή την προσπάθεια είστε καλοδεχούμενοι όλοι.
Δεν χρειάζεται να σας γνωρίζουμε, δεν χρειάζεται κάποιος να σας συστήσει, δεν χρειάζονται τελετές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γράφετε. Στείλτε μας τα κείμενα σας και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε. Και αυτό το έχουμε αποδείξει έχοντας εκδώσει πάνω από 200 Έλληνες συγγραφείς τα τελευταία εφτά χρόνια. Είστε όλοι καλοδεχούμενοι!!!


Για άλλη μια φορά οι Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές πρωτοπορούν!


ΜΑΖΙ ΑΝΑΓΕΝΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
«Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»



Σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση κι ευχόμαστε να διαβάσουμε πολλά δοκίμια σας.

Η ομάδα των Συμπαντικών Διαδρομών





ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
universe-pathways.blogspot.com
universe-pathways.gr
universepaths@yahoo.com